infografka

Bank Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022. 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: 

  1. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);  
  1. skrobiowe (makaron jajeczny), 
  1. mleczne (mleko UHT), 
  1. mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju), 
  1. cukier (cukier biały),  
  1. tłuszcze (olej rzepakowy). 

Współpracowaliśmy z  64  Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa opolskiego  

Pomoc żywnościowa trafiła do 21 497 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa opolskiego

 

Wydaliśmy osobom potrzebującym: 

 -  482 ton żywności; 

 -  82 014 paczek żywnościowych; 

 -  0 posiłków.

W ramach Podprogramu 2021 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 78 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 665 osoby 

Rodzaje warsztatów: 

  • edukacji finansowej - 24 spotkań dla  601 uczestników 
  • żywieniowo dietetycznych – 55  spotkań  dla 64 uczestników 
  • kulinarnych – 0 spotkań dla 0 uczestników 
  • niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników 
  • innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 uczestników.
Facebook